Tijd voor de grote schoonmaak? Helaas zijn de meeste schoonmaakmiddelen niet goed voor het milieu en in sommige gevallen zelfs ook kankerverwekkend. De meeste reguliere schoonmaakmiddelen bevatten conserveermiddelen en geur- en kleurstoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren, de huid verouderen en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Jammer genoeg komen de resten van schoonmaakmiddelen uiteindelijk weer bij ons terug via (grond)water, kleding, eten en lucht. In deze blog behandelen we daarom een aantal veelvoorkomende middelen die je beter kan vermijden en geven we een ecologisch alternatief
1. Anti-bacteriële zepen
Er wordt veel reclame gemaakt over bacteriedodende zepen en schoonmaakmiddelen. We willen immers ons huis zo schoon mogelijk en de kinderen zo weinig mogelijk in contact laten komen met slechte bacteriën. Echter doden deze desinfecterende zepen en schoonmaakmiddelen ook de goede bacteriën, die net je weerstand vergroten. Ze kunnen kankerverwekkende stoffen bevatten en giftige stoffen die schadelijk zijn voor de luchtwegen.
Alternatieven:
De ecologische zepen en schoonmaakmiddelen van het Nederlandse merk Marcel’s Green soap en het Franse merk Pimpant bevatten geen parabenen, zuren, ammoniak, chloor of kleurstof; allemaal stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, je huis of je lichaam. Ze hebben een verrassend aanbod in geuren en zien er ook nog eens heel leuk uit.
2. Allesreinigers
Allesreinigers bevatten zo’n beetje alle slechte en chemische stoffen die er bestaan. Ze moeten goedkoop en effectief zijn. Er wordt vaak geen rekening gehouden met het milieu. En vaak heb je ook heel wat verschillende producten nodig voor verschillende soorten materiale
Maar het kan ook anders:
Met de allesreinigers van de merken Marcel’s Green soap en Pimpant ruikt je hele huis niet alleen fris en fruitig, maar denk je ook aan het milieu, je huis en je lichaam. Deze allesreinigers bevatten geen parabenen, zuren, ammoniak, chloor of kleurstof. Omdat ze bomvol natuurlijke ingrediënten zitten, kan je ze op alle soorten oppervlakken gebruiken.
Niets vervelender dan kalkaanslag in je badkamer. Toch wordt het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met chloor en zoutzuur worden ten sterkste afgeraden. Sommige producten zijn namelijk zo giftig dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten. Het is niet moeilijk om voor te stellen wat dit met organisch materiaal doet. Schoonmaakmiddelen voor het toilet zijn vaak bijtend en vormen giftige gassen zodra ze met water worden vermengd. Ze kunnen 1,4-dichlorobenzine bevatten. Dit is een kankerverwekkende chemische stof, welke veel schade kan aanrichten bij de lever en nieren.
Alternatieven:
Met gewone schoonmaakazijn kan je al wonderen verrichten. Natuurlijk zijn er ook ecologische antikalkproducten met een handige spray zoals deze van het merk Pimpant.
Maak van het kleinste kamertje in huis ook het groenste kamertje met de duurzame toiletreiniger
van Marcels’ Green Soap.
4. Ramenschoonmakers
Dezeproducten bevatten vaak ammoniak. Dit irriteert je huid, ogen en luchtwegen. Ammoniak is een irriterende stof, dat schade kan veroorzaken aan de nieren en lever.
Alternatief:
Er zijn verschillende merken ecologische glasreinigers. Toch zorgt een scheutje azijn bij je emmer lauw water voor het beste effect. Gegarandeerd geen strepen als je hiermee je ramen zeemt.